A tervezőkről

Faludi Gabriella

Faludi Gabriella

Faludi Gabriella ékszertervező, a Faludi G márka alapítója, a Litracon üvegbeton ékszerkollekció tervezője. 2011 őszén az Iparművészeti Múzeum ART deco 21 elnevezésű pályázatot írt ki. Erre a felhívásra készítette el a tervezőnő a Litracon projekt prototípusát, egy ezüstbe foglalt, geometrikus üvegbeton gyűrűt, melyet előbb a pályázat legjobbjainak csoportos tárlatán az Art Deco kiállításon mutattak be, majd bekerült a múzeum gyűjteményébe. Ez volt az első lépés. Ez után következett az építészeti anyag és az ékszer közötti logikai kapocs, valamint a minimalista tervezési elvek összhangjának kialakítása. A legtökéletesebb rendezőelvnek gyermekkorunk fa építőjátéka bizonyult egyszerű geometriai formáival. Ezek a formák ihlették a gyűrű öt típusának alakját és indították útjára a Litracon ékszerprojektet, amiből a további darabok táplálkoznak. Így született meg a Faludi G  Litracon projektjének első kollekciója, az urban. Ékszereit a nem egyértelmű dolgokat kereső nőknek tervezi. Azt vallja, hogy a tárgyaknak alapvetően az emberrel kölcsönhatásban bontakozik ki a jelentésük, hiszen az ember az, aki létrehozza őket, és ő az is, aki bármiféle reflexióra képes velük kapcsolatban. Ezt a kölcsönhatást szépen felerősíti egy tárgy viselhetősége. Az ékszerei hangulatában benne van a játékosság, a nőiesség és a könnyedség, ami nem könnyelműség, inkább az a fajta derű, ami a nők sajátja, amivel ezt a világot széppé varázsolják. A tervezésben egyre inkább az egyszerűség, a letisztult formák érdeklik, valamint az anyag lehetőségeinek határai. Fontos számára, hogy a viselhetőség a tervezési koncepció része legyen.

Losonczi Áron

Losonczi Áron

Losonczi Áron, építész, az optikai szálas üvegbeton, a Litracon feltalálója. 2005-ben ez az innovatív termék elnyerte a neves német „red dot” design díjat, az amerikai TIME magazin pedig a 2004. év legfontosabb találmányai közé választotta. Az építészetben, belsőépítészetben használt anyag világsiker lett, és közben új értelmezései is megjelentek. Előbb lámpa készült belőle, és itt az új irány:
a fényáteresztő beton ékszerek. A fényáteresztő betonban lévő kontraszt a termék sikerének titka, mely a beton keménysége, szürkesége és a rajta átszűrődő fény között feszül. Pontosan ez a tulajdonsága és a mintázat kis felületen is érvényesülő szépsége tette alkalmassá arra, hogy elkészüljön belőle az első ékszerkollekció. Losonczi Áron egyetemi tanulmányait a BME építészmérnöki karán végezte, és közben ösztöndíjjal jutott el Stockholmba. A diploma megszerzése után egy svéd művészeti egyetem posztgraduális építészképzésén fogant meg benne a fényáteresztő beton ötlete. A sikeres anyagkísérletek után itt jelentette be az első szabadalmát. 2003-ban találmányával visszatért Magyarországra. Akkoriban már elkezdték publikálni a Litracon-t nemzetközi szakmai lapokban, és itthon is egyre intenzívebb sajtóérdeklődést kapott a munkája. A Litracon Kft. 2004-ben alakult az optikai szálas „üvegbeton” gyártására. Azóta egy újabb szabadalommal, a Litracon pXL-lel (pixelbeton) bővült a termékpaletta. A Litracon Kft. fényáteresztő betontermékek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Vevői között tudhatja többek között a német Montblanc céget és az amerikai Boeing-et is, a világ vezető építészirodái rendszeresen keresik meg.

A Litracon Facebook oldalát ide kattintva találod meg!